4000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE PEŞİN FİYATINA 2 TAKSİT! KARGO ÜCRETSİZ!

Yumurta Toplama Süreci

Tarih: 22.09.2024 18:23
Yumurta Toplama Süreci
Yumurta toplama süreci, tavukların üreme döngüsünün bir parçasıdır ve genellikle ticari yumurta üretiminde önemli bir rol oynar. Tavuklar, ergenlik dönemine ulaştıklarında (genellikle 5-6 aylıkken) yumurta üretmeye başlarlar. Yumurtlama döngüsü, tavukların sağlığı, beslenmesi ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Genel olarak ticari işletmelerde yumurta toplama aşaması 7 günü geçmemelidir.
7 günü geçen yumurtalarda verim kaybı yaşanabilir 
Yumurtalarınızı 14 15 derece sıcaklık lı bir ortamda bekletilmeyi özen gösterilmelidir.
Sivri yerleri aşağı bakacak şekilde bekletilmelidir.
Mümkün ise bir kartonun icine buğday ya da yumuşak bir toprak dökülüp yumurtalar sivri yerleri aşağı gelecek şekilde hafifce batırılabilir. 
Bu ihtimal yok ise şayet yumurta satın aldığınız yumurta kepi olarak adlandırılan kardom yumurta keplerinde yine baş aşağı saklayabilirsin 
Mümkün mertebe ışık almayan ve çok toz olmayan bir alanda saklamanın tavsiye edilir 
Kartonun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır hava sirkülasyonu devam etmelidir. 
Yumurtalar günde 4 5 kez sağa ve sola kaydırılarak embriyo canlılığı sağlanır. 
Kuluçka makinesine konuşacağı zaman, hemen 15 derecede sıcaklıktaki bir yumurtayı direkt olarak makine icine koymak emriyo ölümlerine sebebiyet verir. 
Yumurtalar bir kaç saat oda sıcaklığında bekletilmeli ve akabinde kuluçka makinesine dahil edilmelidir. 
Yumurta seçiminiz ideal boyutta olmalı, çok büyük ve çok kücük yumurtalar kuluçka lık olarak kullanılmamalıdır. 
Bir diğer önemli husus, yumurtaların çok kirli olması bakteriyel sorunlara sebebiyet verebilir.
Tavuk bıldırcın hindi yumurtaları kesinlikle yıkanmamalıdır, üzerinde ki pislikler hafifce elle atılabilir. Kaz ve ördek yumurtaları ise   nemli bir bezle silinerek temizlenebilir. 
Fazla sayıda horoz tam döllenmeyi etkileyebilir. 
İdeal olarak 10 tavuğa 1 horoz düşmesi tavsiye edilir. 
3 yaşını geçmiş horozlarda verim düşüktür.





***  Kaz ve ördek yumurtaları bakım kılavuzumuz:
•⁠  ⁠Başlangıçta yumurtaları hafif sirkeli bir su ile temizliyoruz
•⁠  ⁠37.7 ve 55 nem ile başlatıyoruz 
•⁠  ⁠8.günden itibaren yumurtalarımız hergün aynı saate makineden çıkarıyoruz, makine çalışmaya devam ediyor, yumurtalar 30 dereceye gelene kadar soğutuyoruz.
•⁠  ⁠bir el tipi dijital ateş ölçer işinizi görecektir. 
•⁠  ⁠makinemiz içine size koli ile gönderdiğimiz fısfıs şişesinin icine bir kaç damla sirke ekleyip hazır bekletelim,  makine icinden çıkarttığımız sirkeli suya çok az dışarıdan su ekleyerek su sıcaklığını 30 dereceye düşürelim  
•⁠  ⁠yumurtalar 32.dreceye düştüklerinde, yaklasık 30 derecelik su ile önlü arkalı yumuttaları bri kaç kez fısfıslayıp ıslatıyoruz.
•⁠  ⁠10.gün döl kontrolü yapıyoruz. 
•⁠  ⁠soğutma ve ıslatma işlemlerini 20.güne kadar uyguluyoruz
•⁠  ⁠20.günden itibaren 1 defa sabah 1 aksam olacak şekilde aynı soğutma ve ıslatmayı aynı sıcaklık değerlerini takip edip uyguluyoruz, 
•⁠  ⁠28.güne kadar bu işlem sürüyor. 
•⁠  ⁠28.gün döndürme iptal ediyoruz. 
•⁠  ⁠çıkım filesine  alıyoru
 * 28.gün itibariyle yumurtalarımız döndürme işlemi sonlandırılıyor.
130 luk makine de Döndürme fişi çekilir, viyöllerin üzerine file serilir yumurtalar filenin üzerine taşınır,   
(epo s64 İcin 64 lük makine de viyölleri çıkarıp direkt fileyi serebiliriz)
Öncelikle 2.ve yetmiyorsa 3. sulukları ekleriz.
Nem değerimiz 65 75 aralığına getirilir
Sıcaklığımız ise 37.5 c dereceye çekilir.
Makine kaapağı mümkün mertebe açılmaması, nem kaçışının olmaması gereklidir
Civcivler 48 saat aç kalabilirler.
Tüm civcivler tek seferde  çıkarılmalıdır
İlgili Ürünler
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...